Loading...

Zaaien en groeien. from DeHoeksteen's weblog

Gelijkenissen over het koninkrijk van de hemel


http://www.voorleesbijbel.nl/bijbel/img/nix.gif ‘Iemand ging eens naar zijn land om te zaaien.  Tijdens het zaaien viel een deel van het zaad op de weg, en er kwamen vogels die het opaten.  Een ander deel viel op rotsachtige grond, waar maar weinig aarde was, en het schoot meteen op omdat het niet diep in de grond kon doordringen.  Toen de zon opkwam verschroeide het, en omdat het geen wortel had droogde het uit.  Weer een ander deel viel tussen de distels, en toen die opschoten verstikten ze het zaaigoed.  Maar er viel ook wat zaad in goede grond, en dat bracht vrucht voort, deels honderdvoudig, deels zestigvoudig, deels dertigvoudig.  Laat wie oren heeft goed luisteren!’

 

Wat zouden wij hier uit kunnen leren?  Er wordt  gezaaid op allerhande plekken. Of het zaad wordt ‘opgegeten’. Maar, het eerste belangrijkste wat wij lezen is, ‘er wordt gezaaid’. Ongeacht of een hart er door aangeraakt wordt of niet.  Wij mogen zaaien, maar dat onzichtbare groeien, is aan God zelf. Hij geeft de groeikracht van het leven in geloof. Dat geheime proces is voor ons verborgen. Hij alleen kent het hart van de mens.  HIJ weet alle verborgen plaatsen van het menselijke hart. 

Wij zaaien, en de oogst, als eindresultaat, onder de handen van Jezus, mogen wij binnen halen. Niet alles komt tot volheid, zoals Jezus in de vergelijking ons al verteld.  Niet al het zaad wat wij zouden strooien, ontkiemd, of het zaad wordt weg geroofd, of opgegeten.  Hoe erg dat ook zou zijn, is dat geheimenis niet aan ons. Laten we ten alle tijden zaaien, het Evangelie van Jezus Christus, en God in Christus doet het wonderlijke, onzichtbare deel, ‘het groeien’. God is verantwoordelijk voor de groei. God zelf in Christus is verantwoordelijk om de harten week te maken om het zaad van het evangelie te laten ontkiemen. Laten wij zaaien en oogsten, dat is onze taak en onze verantwoordelijkheid.

Esther

 

 

 


     Weblog

De muur

Geen reacties
Log in om een reactie te plaatsen

Zoeken op site

Dagelijks Woord

Forum Onderwerpen

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog... Meer
Siska Okt 19 '18
Het volk Israël door de zee...Exodus... Meer
DeHoeksteen Okt 1 '18
Mooie filmpjes... bewijzen , "de verwoesting... Meer
DeHoeksteen Nov 2 '17
GEHEIMEN VAN DE MUMMIES Specialisten in deze... Meer
Siska Okt 15 '17